Selfie: novi eksponat u Muzeju Korupcije

Model: Institucija

Selfie, muldimedija, 2018, dimenzije promjenljive, grupa autora.

Smjestimo CGO u Muzej Korupcije!

Sažetak: Diletantizam i bestidnost drugih ne treba koristiti kao opravdanje. Novim eksponatom kojim ZMUC konkuriše za Muzej Korupcije pokušaćemo da problematizujemo ova dva naizgled međusobno nepovezana termina kroz odnos dve crnogorske nevladine organizacije prema aktuelnom projektu i tako ipak pokušamo da opravdamo sopstveni neuspeh. Tematizujući korupciju, eksponati treba da od muzeja kao mesta gde se umetnost prikuplja i izlaže, naprave kulturnu laboratoriju za društvene kontroverze i neslaganja.

Ključne reči: Jačanje kapaciteta malih organizacija, borba protiv korupcije, inovativnost, čojstvo.

O autoru: ZMUC je nezavisna umetnička institucija osnovana 2006. Najznačajniji rezultat naših aktivnosti je institucionalizacija procesa proizvodnje društvenosti koja uvažava humor.

O projektu: Muzej korupcije širi polje percepcije korupcije sa zloupotrebe javne funkcije na moralnu nesposobnost pojedinca da čini stvari za dobrobit zajednice.

 policajci

Hronologija:

10. februar 2016 ZMUC i DRPKO osnivaju Muzej korupcije
Registrovani internet domeni www.muzejkorupcije.org i www.museumofcorruption.netwww.museumofcorruption.net


Septembar - oktobar 2016: rezidencija regionalnih pisaca u selu Čelobrdo u Crnoj Gori; tema Muzej korupcije; podržana od strane evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI i opštine Budva; domaćini ZMUC i Za Druga (Crna Gora)

15. oktobar 2016. ZMUC i Za Druga potpisuju ugovor o partnerstvu; ZMUC piše predlog projekta Muzeja Korupcije; Za Druga se prijavljuje na raspis Centra za gradjansko obrazovanje CGO; grant za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou IPA / 2015 / 136-983 / DD / ACT / ME

Decembar 2016. osvojen grant za projekat

Decembar 2016 - Januar 2017 Muzej Korupcije predstavljen u Beogradu u okviru izložbe "Autogol", 10 godina ZMUC-a

Januar - juni 2017. Projekat ZMUC-a Muzej korupcije realizuju nevladine organizacije Za Druga i Agora u Budvi

8. marta 2017. godine Muzej Korupcije primljen je u ICOM, Međunarodni savet muzeja

Maj 2017. CGO želi da proširi Muzej Korupcije koji se realizuje u Budvi, na celu Crnu Goru; projekat će CGO prijaviti na novom IPA raspisu; Upoznajemo CGO sa autorstvom nad programom; postignut dogovor s CGO da angažuje članove ZMUC-a Vesnu Tašić i Gorana Denića, umetničkog direktora Muzeja korupcije, na aktivnostima budućeg projekta

18. maja 2017. godine u Budvi na Dan muzeja otvara se Muzej Korupcije u Crnoj Gori

Avgust 2017. ZMUC predstavlja Muzej korupcije na seminaru Deska Kreativna Evropa pri Ministarstvu kulture Srbije u Tršiću

Oktobar 2017. godine CGO dobija grant od 300.000 eura za projekat Smjestimo korupciju u muzej!

Decembra 2017. godine CGO poriče da je dogovor sa ZMUC-om ikada napravljen

Januar 2018. ZMUC prijavljuje projekat Muzej korupcije na konkurs Creative Europe sa partnerima iz Albanije, Grčke i Portugala

Februara 2018. ZMUC slučaj kopi pejst projekta prijavljuje Evropskoj komisiji i Evropskoj delegaciji u Crnoj Gori

CGO najavljuje krivičnu tužbu za "pokušaj organizacijske i lične diskreditacije CGO-a i izvršne direktorke Daliborke Uljarević".

Kada se nađete u sličnoj situaciji, sprdanje je jedan od odgovora jer ste ograničeni u resursima.

ZMUC organizuje veselo umetničko veče - Selfie: nove akvizicije

Da bismo bili verni sebi upošljavamo humor kao dostupno sredstvo - Selfie: nove akvizicije, bavi se reinterpretacijom projekta u okviru kog su nastajali neki od prvih eksponata za Muzej Korupcije. Kao što se selfijem eksponira osoba kroz autoportretnu fotografiju tako se Selfijem u Muzeju Korupcije samoeksponira istrošen projekat realizovan u Budvi kroz inicijativu Misli lokalno - djeluj lokalno u borbi protiv korupcije koji je preko Centra za Građansko Obrazovanje finansirala delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori.

Novi eksponat u Muzeju smešta tekuću praksu samoaktuelizacije preslikavanjem ideja ili već razvijenih projekata nezavisnih organizacija. U ovom slučaju eksponat u Muzeju Korupcije postaje sam Centar za Građansko Obrazovanje, organizacija koja je svojim delovanjem, istina zlonamernim, aktuelizovala njegovu izradu.

Uz sve ovo ide namerna defamacija, denuncijacija i inkriminacija CGO - a pred partnerskim organizacijama i njihovim glavnim donatorima;

(sledećih nekoliko pasusa istrgnuto je iz mejlova i iz konteksta):

Dragi svi,
Koristimo ovu mejling listu da pozovemo Centar za građansko obrazovanje / Center for civic education (CGO/CCE) da nas - ZMUC - ubuduće, kad god mu zatreba zarad osvajanja fonda od par stotina hiljada eura, kontaktira za dobru ideju, umetničku ali prilagodljivu izmišljenom građanskom aktivizmu, e da ne bi bili prinuđeni da je plagiraju, budući da su i sami borci protiv plagijata.

We would like to draw your attention to problem in connection with IPA /2015/136-983/DD/ACT/ME and project Let’s Put Corruption into Museum!2017/388-366 respectively, both financed by European Commission through its’ instrument of pre-accretion program in Montenegro regarding breach of the agreement, potential violation of copyrights and irregularities which may be the result of genuine errors committed both by beneficiaries claiming funds and by the authorities responsible for making payments.

Transparentnost u radu civilnog sektora i primena dobrih praksi posebno je važna u projektima koji u naslovu nose reč korupcija. Zbog toga je bitno da naše pozicije budu nedvosmislene.

U IPA projektu „Smjestimo korupciju u muzej“ ne učestvujemo kao članovi Za Druga, već kao autori projekta Muzej Korupcije. Upoznati ste s tim na prvom sastanku u Podgorici. U vezi s tim projektom, mi više nemamo nikakve interne odnose s NVO Za Druga već sa CGO.....

Međutim ovo samo doprinosi osećaju neuspeha.

Možda nije van pameti poslušati i dobronamerni savet CGO-a da bi trebalo da budemo ponosni na činjenicu da je prepoznata važnost ideje i da će ona biti implementirana na celokupnoj teritoriji male Crne Gore. Druga je stvar što, kolokvijalno rečeno, u toj implementaciji, nizašta drugo osim za depo realizovanih projekata neće biti mesta u Muzeju korupcije.

Muzej Korupcije je interdisciplinarna platforma virtualne zbirke mehanizama korupcije, kako u pravnom tako i u etičkom smislu kroz praktični, teorijski i kritički osvrt koristeći savremene muzeološke metode.